Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
Kunst en Creatie
Finaliteit:
B-stroom

Over deze opleiding

De basisoptie ‘kunst en creatie’ is iets voor jou wanneer je je graag creatief uit en dat talent verder wil ontdekken, gebruiken en ontplooien. Verschillende, creatieve en artistieke gebieden komen aan bod.

Je leert:

  • Je zintuigen te gebruiken om kunst en creatie waar te nemen.
  • Omzetten van wat je waargenomen hebt in iets nieuws (fantaseren, beleven, presenteren, maken).
  • Beschrijven, benoemen en bespreken van kunst- en creatieve uitingen van jezelf of anderen.
  • Regels, structuren, modellen … ontdekken die je toelaten kunst en cultuur te begrijpen.

In deze basisoptie ontdek je jezelf en de wereld, terwijl je expertise en kennis opbouwt. Je bouwt de nodige skills en het zelfvertrouwen op om je creatief en artistiek te kunnen uitdrukken. Bovendien leer je samen met anderen uiteenlopende, creatieve en artistieke uitingen te respecteren en waarderen.

Waar in de A-stroom iets meer focus ligt op kunstgeschiedenis, onderzoek en analyse, is de B-stroom praktischer van aanpak.

Soms wordt in de B-stroom een combinatie gemaakt van verschillende basisopties. Dan ligt de focus niet op één optie, maar proef je van 2 of 3 verschillende opties. Vanaf het derde jaar kan je dan gerichter gaan kiezen op basis van je interesses en talenten.

Lessentabel

  BASISVORMING 20 uren
AV LBV 2
AV Lichamelijke opvoeding 2
AV Wiskunde 2
AV Techniek 2
AV Natuurwetenschappen 1
AV SIDW (mavo, economie en sociale vaardigheden) 4
AV Nederlands 3
AV  Frans 2
AV Engels 1
TV Artistieke opvoeding 1
  KEUZE BASISOPTIE 10 uren
  Kunst en creatie 2
 

Keuze (2 kiezen):

  • STEM
  • Economie en organisatie
  • Maatschappij en welzijn
6
  COMPLEMENTAIR GEDEELTE 2 uren
TV

Leer (verkennen, verdiepen en verbreden)

Wiskunde/Nederlands/Frans

1
TV Leef 1
  TOTAAL 32 uren

 

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Na het 2e leerjaar B kan je kiezen voor een studierichting binnen arbeidsmarktgerichte of dubbele finaliteit. Met een achtergrond in Kunst en Creatie is het een logische keuze om in je derde jaar een creatieve piste te volgen, maar dat is helemaal geen must. Je kan nog alle kanten uit op basis van je interesses en talenten.

Vanaf de tweede graad (en dus het 3e jaar) bestaat de structuur van het secundair onderwijs uit:

  • Studierichtingen: dit zijn opleidingen die bestaan uit verschillende vakken specifiek aan een bepaalde finaliteit binnen een bepaald domein.
  • Finaliteit: dit geeft aan of de studierichting je voorbereidt op verder studeren (doorstroomgerichte finaliteit), werken (arbeidsmarktgerichte finaliteit) of allebei (dubbele finaliteit).
  • Domeinen: dit zijn de interessegebieden waarbinnen de studierichting zich bevindt. Bijvoorbeeld: Economie en organisatie, STEM, Taal en cultuur, enzovoort.

Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde. Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.